Kártevők

Kártevők

 • Kártevők

Kétfoltos takácsatka
Levéltetvek
Mezei poloska

 • A fő betegségek:

Didymella
Baktériumos szögletes levélfoltosság
Levélsárgulás megelőzése
Peronoszpóra

Kétfoltos takácsatka

Már palántakorban megjelenhet, és folyamatosan terjed a nagy meleg miatt. Kedvező körülmények között 1-2 hét alatt képes tönkretenni az állományt, ezért minél korábbi felismerése nagyon fontos. Mindig a legalsó levelekrõl indul. A tűszúrásszerü sárguló levélszín és a levél fonákon apró barna porszemeknek kinéző állatokat sajnos csak akkor ismerik fel, amikor a levelek nagy része fertőzött. Ekkor már a növényállomány kondíciója jelentősen leromlik, a termés lesárgul, görbül.

Megelőzés:
Minél korábban ismerjük fel, annál eredményesebben védekezhetünk. Mivel rejtetten (level fonákon, pókháló alatt) élő állatok ezért felszívódó készítménnyel, bő lé mennyiséggel és hatékonyság fokozó lombtrágyával ( Control DMP 0,5 %) kell védekeznünk
mindig blokkszeróün azaz, a kezelést 3-4 nap múlva meg kell ismételni.

Készítmények:
a megfelelõ növényvédelmi kezelések mellett a növényeket Megafol (0,3 %) Brexil Magnézium (0,35%) és Plafanol 20-20-20 (0,3 %) lombtrágyákkal kombinációban 3-
4 alkalommal és nitrogén túlsúlyos tápoldattal folyamatos növekedésre serkenthetjük.

Mezei poloska

A rendszeres védekezések ellenére folyamatosan telepednek be a könyező kultúrákból (főleg kalászosok, lucerna). Szúrásával toxint (sejt mérget) juttat a hajtáscsúcsba, ezért növekedése leáll, torzul és törékennyé válik. Ilyenkor érdemes letörni és egy új hajtáscsúcsot nevelni.

Megelőzés:
Kora reggeli órákban védekezzünk 4-5 naponta.

Készítmények:
Felszívódó hatóanyagú szerek (pl. acetamiprid) hatástartama hosszabb, de lassabban hatnak, míg a piretroidok (pl. deltametrin) azonnal megölik a rovarokat, és hatástartamuk mindössze 1-2 nap. Az optimális hatás érdekében érdemes a két készítménytípust együt használni a hatásfokozó Control DMP-vel (0,5 %) eggyüt.

Levéltetvek

Főleg száraz évjáratokban okoz nagyobb problémát. Szivogatásuk nyomán torzulnak a hajtások, a megjelenő mézharmaton a korompenész feketévé színezi a lombot, termést. A növény erős szivogatás esetén megsemmisül. Akkor kell védekezni, amikor egy-két tetűt látunk a lomb fonákján.

Készítmények:

Felszívódó hatóanyagú szerekkel (pl. flonikamid, acetamiprid) érdemes védekezni, mert a lomb belsejében és a levél fonákján lévő kórokozót csak így lehet éredményesen elérni a hatásfokozó Control DMP-vel (0,5 %) eggyüt. Az erősen megszívott növényeket nitrogéntúlsúlyos tápoldattal + Viva és Megafol+ Kendal biostimulátorokkal lehet kondicionálni.

Didimella

A meleg nyári időjárás esetén tömegesen jelentkezik. Levél, majd hajtáshervadást, (sokszor csak az utóbbi tüneteket produkáló) okozó betegség. Növénymaradványokon telel át, ezért a monokultúrában nagy kárt okozhat.

Megelőzés:
Növényi maradványok megsemmisítése, monokultúra elkerülése (ha lehet). Ha nem, akkor a rendszeres növényvédelmi kezelés (felszívódó és kontakt) lehet csökkentani a tüneteket. A kondíció folyamatos fenntartása optimális tápanyag-utánpótlással és Kendal(0,3 %) –al alapvető.

Baktériumos szögletes levélfoltosság

A csapadékos, párás, ködös időjárás miatt szinte „vészszerüen” terjedő betegség. Különösen a mély fekvésű, vízállásos helyeken okoz óriási problémát. Esővel, kézzel illetve jégverés által keltett nyílt sebeken fertőz. A levál színén kerek folt, hátulján nyálkacsepp található.

Megelőzés: Növény kondíciójának fenntartása, javítása. Zöldmunkákat (kacsolás, szedés) lehetőleg száraz állományban végezzük.

Készítmények
Kontakt (rézoxiklorid tartalmú, rézszulfát) tartalmú szereket hetente 1-2-szer hatásfokozó Control DMP-vel (0,5%) kiegészítve érdemes permetezni. A Kendal (0,3%) rendszeres használatával jelentősen fokozhatjuk a növény belső ellenálló képességét. A 23% rézoxiklorid tartalmú Kendal TE (0,5-0,7%) a belső ellenállóságon tűl réztartalma révén külső segítséget is ad a növénynek.

 • Technológiai javaslat:
  Champion 50 WP (III.) 2,0-3,0 kg/ha;
  Cuproxat FW (III.) 4,0-5,0 l/ha;
  Kasumin 2 L (III.) 1,5 l/ha;
  Kontakt és felszívódó hatóanyagot tartalmazó gyári kombinációk:
  Curzate R (III.) 2,5-3,5 kg/ha;
  Mikal C 64 WP (III.) 3,0-4,0 kg/ha

Levélsárgulás megelőzése

Mi okozhat ilyen tüneteket?
Gyökérnyaki betegségeket okozó gombák (Pztium, Didimella, stb.)
Vízhiány (kevés víy, vagy eldugult csepegtető cső)
Túlöntözés, hideg miatti gyökérvesztés
Műtrágya túladagolás (gyökérperzselés)
Vakond
Fejletlen gyökérzet
Relatív kálcium hiány

Megelőzés:
Palántázáskor gombaölőszeres öntözés
Gyökérkárosítók elleni védekezés
Kifejlett állományban max. 5-7 liter / fm víz / nap
1000 literenként max. 1,5- 1,6 kg műtrágya
Gyökértömeg növelése, regenerációja nyáron is
Gyökér tápanyagfelvevő képességének növelése biostimulátorral

Kalcium hiány megelőzése
Az uborka nagyon kalcium igényes növény. Akkor is kell rendszeresen pótolni lombtrágyaként, ha a talajba bedolgoztunk mészpótló anyagot. Erős hiányában a hajtáscsúcs eltűnik, rozettásodik. Kezdő hiánynál mindig a felső leveleket ér közötti részei világosabb zöld színűvé válnak, és a level lyukas, szakadozott, deformált (salátás) valamint a gyökérrendszer is fejletlen.

Megelőzés:
Hetente 3-5 alkalommal kalcium tápoldatozás és lombtrágyázás hetente.

Készítmények:
öntözés kalcium-nitrát-al alkalmanként 1-1,5 kg/ 1000 liter, lombtrágyázás Calbit C-vel (0,35%) hetente a növényvédelmi kezelésekkel együtt.

Peronoszpóra

Június elejétől-közepétöl észlelhető betegség. Már 2-3 órás levélnedvesség is elégendő a fertőzéshez. Nehézséget okoz, hogy csapadékmentes, de hüvös éjszakákon már a lecsapódó pára is elegendő a nagymértékü elterjedéséhez.

Megelőzés:
Növény folyamatos kondicionálása és rendszeres növény-védõszeres kezelés.

Készítmények:

Felszívódó, illetve kontakt készítmények, vagy kombinációik ( pl. dimetomorf + réz, fluopikolid+propanokarb stb. ) folyamatosan váltogatva használjuk 4-5 napos (száraz időben 7-8 napos) permeztezési fordulókkal. A Kendal (0,3%) ésKendal TE (0,5-0,7%) természetes ellenálló képesség növelésével erősithetjük a növények immunrendszerét. A védelem hatásfokának és a permetlé terülésének javítására a Control DMP-t (0,5%) mindig adjunk hozzá.

Technológiai javaslat:
Bravo 500 (II.) 2,5 l/ha;
Champion 50 WP (III.) 2,0-3,0 kg/ha;
Cuproxat FW (III.) 4,0-5,0 l/ha;
Kontakt és felszívódó hatóanyagot tartalmazó gyári kombinációk:
Acrobat MZ (III.) 2,0 kg/ha;
Curzate R (III.) 2,5-3,5 kg/ha;
Mikal C 64 WP (III.) 3,0-4,0 kg/ha
Strobirulinok:
Amistar (III.) 0,5-0,75 l/ha
Eclair 49 WG (II.) 0,5 kg/h

Ez a webhely sütiket használ, hogy a lehető legjobb élményt nyújtsa Önnek. A böngészés folytatásával elfogadja azok használatát.